Zoeken

 
Vlak stroomafwaarts van StAmands ligt Mariekerke (Bornem), een dorp van Scheldevissers. Naast paling werd ook spiering, meivis, zalm, steur, ... gevangen. Vissen worden er niet meer gevangen, maar het dorp is nog een 'belangrijk centrum van vishandel. De palingrestaurants zijn er nog wel. De paling wordt nu ingevoerd uit Denemarken, Nederland en de USA.
 
 
Mariekerke
De OnzeLieveVrouwkerk van Mariekerke ligt vlak langs de Schelde. Nu op de Scheldedijk, maar er achter. Ze valt veel minder op dan die van Sint-Amands.
In de tuin van de pastorie van Mariekerke ligt een oude jol: de Meivis nu omgebouwd tot café.
Ook te vinden in Mariekerke: een herdenkingsbeeld (1957) voor de Vlaamse priesterdichter Jan Hammenecker (18781932).
In Mariekerke is er ook een scheepvaartmuseum.
 
 
Veerdienst tussen Mariekerke en Moerzeke
Ook vanuit Mariekerke kun je de andere oever L.O. in Kastel bereiken. Dit veer wordt voor het eerst vermeld in 1287. De Sint-Bernardusabdij (Hemiksem) was eigenaar van het veer. Deze abdij leverde een belangrijke bijdrage aan de bedijking van de polders en broeken in Kastel die begon in het begin van de 13de eeuw. Het veer heeft ononderbroken dienst gedaan. Tot 1995 roeide de 75jarige veerman van Mariekerke nog naar de overkant, rechtop staande en gebruik makend van het wantij: door de bochten in de Schelde en door de getijwerking ontstaan op verschillende plaatsen tegengestelde stromingen: wantij. Nu vaart de veerman verplicht met een motorboot heen en weer.