Zoeken

Mirabrug

 

In 1827 werd de eerste houten brug over de Durme in gebruik genomen.

De houten brug werd vervangen door een ijzeren brug, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1897, deze ijzeren brug werd opengesteld in het jaar 1898.

 

 

 

foto1 

In het begin van de Eerste wereldoorlog werd het middelste stuk van de brug opgeblazen, in een poging om de Duitsers tegen te houden.

 

 foto2

Het draaibare middengedeelte werd in 1922 vervangen.

 

foto3 

Toen in 1980 de nieuwe vaste betonnen brug (N41) over de Durme werd opgesteld verloor de ijzeren brug heel wat van haar aantrekkingskracht. De brug zou nog bijna twee jaar in gebruik blijven uitsluitend voor het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers.

Na een aanvaring in 1982 waarbij de brug onherstelbare schade opliep, werd de brug buiten gebruik gesteld.

 

foto4 

Lange tijd was er sprake van een definitieve afbraak, maar door de bescherming van de brug als monument in 1991 en als industrieel-archeologische waarde, maakte aan deze intenties resoluut een einde.

In 2000 werd opdracht gegeven voor restauratie van de Mirabrug.

 

foto5 

Hammebrug, kreeg bekendheid door de film Mira (1971), van Fons Rademaeckers, gebaseerd op het werk van Stijn Streuvels “De teleurgang van de Waterhoek”.

Nadien sprak men nog alleen van de Mirabrug.

 

foto6 

Op zaterdag 18 januari 2003 werd de Mirabrug officieel geopend door Minister Steve Stevaert, Willeke Van Ammelrooy en Jan Decleir, meter en peter van de Mirabrug zijn eveneens aanwezig.

 

foto7

Programma officiële opening vernieuwde brug.

Ondertekend door, Willeke Van Ammelrooy en Jan Decleir.

Foto's